Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Η Άποψή μας για την παράσταση Ομερτά: Η σιωπή των Ανδρών

Ο Κώστας Σπυρόπουλος αποφάσισε να ανεβάσει την γαλλική κωμωδία "Nos Femmes" του πολυβραβευμένου Γαλλοτυνήσιου Έρικ Άσους, μετά την επιτυχημένη πορεία που διέγραψε (και διαγράφει) το TOC TOC του επίσης Γάλλου Λοράν Μπαφί.
   Στα του έργου.. Τρεις φίλοι αποφασίζουν να περάσουν ένα ήσυχο βράδυ στο σπίτι του ενός παίζοντας χαρτιά.  Ο Μάξιμος (Κώστας Σπυρόπουλος) είναι ένας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και τώρα ιδιοκτήτης μπαρ και εστιατορίου στο Αγρίνιο, ο Παύλος (Θανάσης Ευθυμιάδης) γυναικολόγος στο επάγγελμα και ο Σίμος (Γιώργος Γαλίτης) κομμωτής στο επάγγελμα.  Τίποτα δεν θα εξελιχθεί ήσυχα καθώς ένας φόνος έρχεται να ταράξει την ηρεμία τους, η ομερτά των ανδρών θα δοκιμαστεί πολλές φορές και φυσικά οι σχέσεις με τις γυναίκες τους που παρότι απούσες είναι συνεχώς παρούσες.
   Το έργο είναι ένα πολύ σύγχρονο κείμενο (γραμμένο το 2013 πρωτανέβηκε την ίδια χρονιά στην Γαλλία και παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα) που μιλάει για την αντρική φιλία, τον στρατό, τις γυναίκες, τον έρωτα, το σεξ, το ποδόσφαιρο, την κρίση ηλικίας, τα απαραίτητα επαρχιώτικα κουτσομπολιά, την επαγγελματική αβεβαιότητα, τις αποφάσεις που παίρνουμε ( ή που δεν παίρνουμε) με τρόπο αφοπλιστικό διανθισμένο με πηγαίο, χειμαρρώδες χιούμορ και γλώσσα που τσακίζει κόκκαλα.

Ο Κώστας Σπυρόπουλος ως Μάξιμος, μετά τον Θεσσαλονικιό του TOC TOC, φοράει το προσωπίο του βλάχου από το Αγρίνιο, σε ένα παιχνίδι ρόλων και προφορών που τον δικαιώνει στο απόλυτο, και δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο πέρασμά του.  Ανασφαλής και εγκλωβισμένος πίσω από την εικόνα του επιτυχημένου ποδοσφαιριστή θα δεί την ζωή του να ανατρέπεται μέσα από πολλές διακυμάνσεις που θα διαμορφώσουν έναν νέο Μάξιμο.

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης ως Παύλος, είναι το αντίθετο του Μάξιμου.  Μετριοπαθής, πιο ήρεμος, ο μορφωμένος και με κύρος της παρέας, είναι αυτός που προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες στην παρέα και να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην χειμαρρώδη ερμηνεία του Κώστα Σπυρόπουλου.  Τα γεγονότα που θα εξελιχθούν
στην διάρκεια της νύχτας θα τον αλλάξουν δίνοντάς μας στο φινάλε έναν διαφορετικό Παύλο.

Ο Γιώργος Γαλίτης είναι ένας εξαιρετικός κωμικός.  Είναι το φυτίλι που ανάβει τον δυναμίτη για να δοκιμαστεί η φιλία των τριών ανδρών, και είναι αυτός που θα φέρει τους υπόλοιπους μπροστά στην ευθύνη των πράξεων και των αποφάσεων που καλούνται να πάρουνε.  Ξέρει πολύ καλά πως να παίζει με το βλέμμα και το πρόσωπό του και ακόμα και τις στιγμές που είναι ωσεί παρών στην σκηνή χαρίζει άφθονο γέλιο.

Η σκηνοθεσία του Σπυρόπουλου είναι εντυπωσιακή,  Γεμάτη νεύρο και γοργό ρυθμό δεν αφήνει σε καμία στιγμή το έργο να κάνει κοιλιά, εκμεταλλεύεται όλους του χώρους της σκηνής και καταφέρνει κάτι μοναδικό, να δίνει εικόνες ακόμα και από το πίσω μέρος της σκηνής όταν εκτυλίσσεται εκεί η δράση.
Το σκηνικό που επιμελήθηκε ο Γιάννης Μουρίκης είναι ένα πραγματικό εργένικο σαλόνι με μπαρ, τις μπάλες και τα τρόπαια του ποδοσφαιριστή, με μία υποτυπώδη κουζίνα αφού τα ντιλίβερι δεσπόζουν στις συναθροίσεις της παρέας.
Σε συντομία η παράσταση είναι αστεία, συγκινητική, μελαγχολική κάποιες στιγμές, γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές που περνάνε από το κωμικό στο δραματικό και αντίστροφα πάλι.  Μια εξαιρετική δουλειά από τρεις εξαιρετικούς κωμικούς.





Πληροφορίες για την Παράσταση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου