Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Η Αρρώστια Της Νιότης


ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

 Ο Δημήτρης Λάλος μετά την «Στέλλα με τα κόκκινα γάντια» και πριν αναλάβει τον «Δράκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη κάνει μια στάση στην προναζιστική εποχή του Αυστριακού Φέρντιναντ Μπρούκνερ βυθομετρώντας την ψυχολογία μιας νεολαίας που βρίσκεται σε κρίση.

Το ψυχογράφημα «Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ» του Μπρούκνερ, γραμμένο το 1926, παρακολουθεί μια ομάδα νέων, φοιτητών ιατρικής, που μέσα στην υπεροψία και στην απόγνωσή τους προετοιμάζουν άθελά τους το έδαφος για τα κηρύγματα της εθνικοσοσιαλιστικής ναζιστικής ιδέας. Οι χαρακτήρες ακροβατώντας ανάμεσα στην ιδιοφυΐα και στην παράνοια, στις σπουδές και στα πειράματα ανακαλύπτουν τα όρια τους φωτίζοντας σκοτεινές πτυχές του υποσυνείδητου που θα θέλαμε να ξεχάσουμε. Η παζολινική ατμόσφαιρα του έργου μάς κάνει να αναρωτηθούμε πραγματικά πόσο μακριά μπορεί να βρισκόμαστε από μια εποχή σκληρότητας και απανθρωπισμού. Τα παιχνίδια εξουσίας και το ερωτικό τους πάθος θα τους φτάσει στο τέλος στα άκρα.

Τολμηρός και άκρως ρεαλιστικός για την εξπρεσιονιστική του καταγωγή, ο συγγραφέας, λίγο πριν ο Χίτλερ ανέβει στην καγκελαρία, αυτοεξορίζεται στην Γαλλία και γράφει το αντιφασιστικό έργο «Οι Ράτσες».  
Το ’68 ο γνωστός σκηνοθέτης Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ πρωταγωνιστεί σε έναν από βασικούς ρόλους ξεθάβοντας το κλασικό πλέον έργο της γερμανικής λογοτεχνίας με γερμανικό τίτλο "Krangheit der jugend" ενω ο Μάρτιν Κρίμπ το μεταφράζει διασκευάζοντάς το(Pains of youth)  και ανεβαίνει με μεγάλη επιτυχία το 2009 στο Λονδίνο.

 Ο Δημήτρης Λάλος συνεχίζοντας, λοιπόν, τη δουλειά του με την ίδια ομάδα ηθοποιών, Ξένια Αλεξίου, Τάσο Δέδε, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Κρίστελ Καπερώνη, Χριστίνα Μαριάνου, Γιώργο Τριανταφυλλίδη και Ουσίκ Χανικιάν, αναλαμβάνει τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία ενός έργου που φωτίζει τα σκοτεινά παιχνίδια εξουσίας.

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λάλος
Σκηνικά: Μιχάλης Σαπλαούρας
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννα Τζερμιά
Φωτογραφίες/Video: Θάνος Κερμίτσης
Αφίσα: Θωμάς Παπάζογλου

Παίζουν: 
Ξένια Αλεξίου, Τάσο Δέδες, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Κρίστελ Καπερώνη, Χριστίνα Μαριάνου, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Ουσίκ Χανικιάν

Βιομηχανική Σκηνή – Θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος
Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21.00 μ.μ.
Τιμή Εισιτηρίου:  10 κανονικό/ 8 φοιτητικό/5 ατέλεια-ανέργων

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 695 546 9543

*περιορισμένος αριθμός παραστάσεων*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου