Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

«Αθήνα καλεί Μόσχα» 11ο Επεισόδιο: Η άγνωστη ιστορία της Λήμνου, ένα καταφύγιο για τους ηττημένους του Λευκού Στρατού.

Η Ταμίλα Κουλίεβα εδώ και δύο περίπου μήνες μας ταξιδεύει από την Αθήνα στη Μόσχα, στο παρόν αλλά και το παρελθόν αυτής της σχέσης, μέσα από συναντήσεις με ανθρώπους «κρίκους» αυτής της ελληνορωσικής αλυσίδας. Η θεματολογία της εκπομπής «Αθήνα καλεί Μόσχα» δεν είναι τυχαία. Σκοπός της είναι να βρεθούν όλοι οι κρίκοι της ιστορίας, να ξανασυνδεθούν και να γίνουν μια άρρηκτη αλυσίδα, που να συνδέει την Αθήνα με την Μόσχα.

11ο Επεισόδιο:
Η άγνωστη ιστορία της Λήμνου, ένα καταφύγιο για τους ηττημένους του Λευκού Στρατού

Στο 11ο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Αθήνα καλεί Μόσχα» η Ταμίλλα Κουλίεβα ψηλαφίζει τα ίχνη της ξεχασμένης ιστορίας της Λήμνου και των ελληνορωσικών σχέσεων τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.
Λίγο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, τη διετία 1920-21 περισσότεροι από 30 χιλιάδες Ρώσοι στρατιωτικοί και πολίτες, αξιωματικοί, κοζάκοι, τα μέλη των οικογενειών τους ή απλοί πρόσφυγες θα αναζητήσουν ηττημένοι από τους Μπολσεβίκους καταφύγιο στο νησί της Λήμνου.

Οι πιο πολλοί κατέφυγαν εκεί μετά την ήττα των τσαρικών στρατηγών των Λευκών Ρώσων Ντενίκιν και Βράνγκελ, τα στρατεύματα των οποίων υποχώρησαν προς την Κριμαία και από κει με τη βοήθεια πλοίων της Αντάντ μοιράστηκαν σε διάφορα σημεία της Μεσογείου.
Οι Ρώσοι πρόσφυγες οργάνωσαν τη ζωή τους όπως καλύτερα μπορούσαν στην άγνωστη, αλλά φιλόξενη ελληνική γη. Κάποιοι πίστευαν κιόλας ότι σύντομα θα επιστρέψουν στην χαμένη για πάντα αυτοκρατορική Ρωσία. Εκατοντάδες από αυτούς άφησαν τη ζωή τους στη Λήμνο χτυπημένοι από τις επιδημίες τύφου, την εξάντληση, αλλά και την απογοήτευση. Ανάμεσά τους 82 παιδιά.

Οι απόγονοί τους, μοιρασμένοι στα πέρατα του κόσμου, πρωταγωνιστούν σήμερα στη διάσωση και συντήρηση των ρωσικών τάφων στη Λήμνο και ταξιδεύουν κάθε χρόνο για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών, συναντώντας πλήρη κατανόηση και υποστήριξη από τις τοπικές Αρχές του νησιού.

Trailer επεισοδίου: https://youtu.be/FOo9Q2FRk0U

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου