Κυριακή 23 Απριλίου 2017

«Δημήτρης Δημητριάδης-Πλάτωνας: Ένας αντιπλατωνικός διάλογος» στο Free Thinking Zone

Την Πέμπτη 27 Απριλίου στις 19.00 στο Free Thinking Zone θα πραγματοποιηθεί, με αφορμή την παράσταση «Ο γύρος του κόμπου: Σικελική τραγωδία» που παρουσιάζεται από τη λευκήΣΚΗΝΗ σε σκηνοθεσία Γιώργου Δούλου στο TempusVerum/Εν Αθήναις, η εκδήλωση: «Δημήτρης Δημητριάδης-Πλάτωνας: Ένας αντιπλατωνικός διάλογος».

Στην εκδήλωση, όπου θα παρουσιαστεί και το έργο «Ο γύρος του κόμπου: Σικελική τραγωδία» από τις εκδόσεις Νεφέλη, θα λάβουν μέρος οι ακόλουθοι ομιλητές:

Δημήτρης Δημητριάδης, συγγραφέας,
Διονύσης Καββαθάς, επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας Παντείου Πανεπιστημίου
Γιώργος Δούλος, σκηνοθέτης
Νίνα Σκριβάνου, δραματολόγος της λευκής ΣΚΗΝΗΣ

Λίγα λόγια για το έργο:
Ο ετοιμοθάνατος τύραννος της Σικελίας, Λορέντζο Λαλίνι, καλεί τον Αθηναίο φιλόσοφο Αρίσταρχο Ερμίδη, προκειμένου να λύσει τον «κόμπο» που ο ίδιος έχει δέσει: αφήνει ολόκληρη την περιουσία του στο νόθο γιο του. Οι δύο νόμιμοι γιοι του σχεδιάζουν να τον σκοτώσουν. Ο τύραννος δεν αλλάζει τη διαθήκη του. Μέσα από διαδοχικές συζητήσεις με όλα τα μέλη της οικογένειας, το νήμα περιπλέκεται και ο φιλόσοφος αντιλαμβάνεται πως τίποτε δεν είναι όπως παρουσιάζεται. Όταν γνωρίζει το νόθο γιο, όλα καταρρέουν κι από Σωτήρας μεταμορφώνεται σε Τέρας.

Πέρα και κάτω από την αστυνομική του διάσταση, το έργο στηρίζεται στην ολοκληρωμένη και αντισυμβατική ιδεολογία του Δημητριάδη. Έργο – μήτρα του δραματουργικού του σύμπαντος, όπου αποδομείται αριστοτεχνικά η πλατωνική φιλοσοφία. Με πρόδηλες αναφορές στο μύθο του Σπηλαίου, την Έβδομη επιστολή και τη σικελική εμπειρία του φιλοσόφου, με σπαράγματα πλατωνικών φράσεων και προσώπων, ο Δημητριάδης γκρεμίζει μεθοδικά τον πνευματικό του εχθρό, γιατί «πίστεψε ότι νίκησε τον Άνθρωπο μέσα του».
Ο «Γύρος του κόμπου», περιστρεφόμενος γύρω από δίπολα (Αλήθεια – Ψεύδος, Σάρκα – Πνεύμα, Σκοτάδι – Φως, Καλό – Κακό, Θύμα – Θύτης, Φύση - Ηθική) και δημητριαδικές έννοιες (Έρωτας, Άνθρωπος, Θνητότητα, Εξουσία, Πόνος), καταλήγει στον πλήρη αφανισμό του Ανθρώπου.

Τοποθεσία: Free Thinking Zone (Σκουφά 64, Κολωνάκι)
Ημερομηνία: Πέμπτη 27 Απριλίου 2017, στις 19.00
Πληροφορίες: 21 0361 7461

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της εκδήλωσης στο  : https://www.facebook.com/events/1707758586183511/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου