Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Συνέντευξη - Φωτεινή Δάρρα

Ταλαντούχα, με εξαιρετική φωνή και ήθος, με πολυσήμαντη φιλανθρωπική δράση, είναι μόνο μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που θα μπορούσαν να συνοδεύουν την Φωτεινή Δάρρα.

Με μουσικές σπουδές στο Εθνικό Ωδείο και σπουδές ηθοποιίας στη Σχολή Θεοδοσιάδη, έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της εγχώριας και διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής.

Πολυβραβευμένη και με μεγάλη δισκογραφική παρουσία τα τελευταία 13 χρόνια ανεβαίνει στην σκηνή του Βεάκειου Θεάτρου στον Πειραιά την Δευτέρα 26 Ιουνίου για μια μοναδική συναυλία ενάντια στα ναρκωτικά και σε κάθε μορφή εξάρτησης.

Εν μέσω προβών βρήκε χρόνο και μας παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη όπου μιλήσαμε για μουσική, για τις τέχνες εν γένει αλλά και για τον ύψιστο στόχο της τέχνης που είναι η προσφορά στον συνάνθρωπο.
Την ευχαριστούμε και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία.  Απολαύστε την.

-Κα Δάρρα, πείτε μας 2 λόγια για σας.  Πως κάνατε τα πρώτα σας μουσικά βήματα;  Ήσασταν από τα παιδιά που ήθελαν να γίνουν τραγουδίστριες από μικρές; 
Από παιδί είχα αγάπη για τη μουσική. To τραγούδι και ο χορός με ενθουσίαζαν. Δεν τολμούσα να παραδεχτώ όμως όσο και αν θαύμαζα τους τραγουδιστές που έβλεπα στις όπερες και στα μιούζικαλ ή άκουγα στο ραδιόφωνο, πως θα ήθελα και γω να γίνω έστω και λίγο σαν αυτούς. Σπούδασα θέατρο και μετά μουσική στο εθνικό ωδείο γιατί έτσι ήθελα να είμαι κοντά και στις δυο μορφές τέχνης που αγαπούσα, την μουσική και το θέατρο.

-Έχετε συνεργαστεί με καταξιωμένους συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μίμης Πλέσσας και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.  τι έχετε κερδίσει από αυτούς;  Ποια συνεργασία ξεχωρίζετε περισσότερο;
Το πιο σημαντικό πράγμα που κέρδισα, ήταν η επαφή μου με αυτούς τους σπουδαίους δημιουργούς. Με έμαθαν το ήθος και το ύφος της μουσικής τους μέσα από την συνεργασία μας. Το μεγαλύτερο μέρος των τραγουδιών που έχω πει ανήκουν σtον Δημήτρη Παπαδημητρίου, και αυτό από μόνο του κάνει αυτή τη συνεργασία ξεχωριστή. Είναι μια διαρκής ανανέωση της εμπιστοσύνης που έχουμε ο ένας στον άλλο, αλλά και στα κοινά μας δημιουργήματα.

-Έχετε διαγράψει μια λαμπρή καλλιτεχνική πορεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.  Που φτάνουν και που τελειώνουν οι φιλοδοξίες σας;
Σας ευχαριστώ πολύ. O καλλιτέχνης χαίρεται όταν αυτό που κάνει έχει την αποδοχή του κόσμου. Αν αυτό από μόνο του ονομάζεται φιλοδοξία, τότε δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Στόχος μου από την αρχή της πορείας μου μέχρι και σήμερα, κάνοντας αυτό που αγαπώ, να νιώθω την ευτυχία που μου δίνει η επαφή με τον κόσμο. Εκεί ίσως είναι και το όριο της δικής μου φιλοδοξίας.

-Πως βλέπετε το ελληνικό τραγούδι σήμερα;  Πιστεύετε πως η Ελλάδα βγάζει ακόμα υπέροχη μουσική;
Πιστεύω πως, όπως όλα τα χρόνια άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος της μουσικής παραγωγής γίνεται με εμπορικό και μόνο στόχο. Ανέκαθεν όμως υπήρχε και ένα μικρό κομμάτι αληθινών καλλιτεχνών που δημιουργούν μέχρι και αριστουργήματα. Ναι, η ελληνική μουσική δημιουργία μπορεί να είναι υπέροχη.

-Υπάρχει κάποια τέχνη πέραν της μουσικής η οποία σας συγκινεί;
Όλες οι τέχνες με συγκινούν, γιατί απλούστατα αν τις συνθέσεις τότε δημιουργούν ένα παζλ. Μια εικόνα όπου κανένα κομμάτι της δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο.

-Ποιες τραγουδίστριες ή και τραγουδιστές ενδεχομένως, σας έχουν επηρεάσει;
Όλοι οι μεγάλοι τραγουδιστές που άκουσα από όταν κατάλαβα τον εαυτό μου μέχρι σήμερα, με επηρέασαν σε ένα βαθμό, κάνοντάς με πολύ νωρίς να καταλάβω πως αυτό που έχει σημασία είναι η μοναδικότητα του κάθε καλλιτέχνη. Θα αναφέρω κάποιους παρόλο που θα χρειάζονταν πολλές σελίδες γραφής για να τους αναφέρω όλους. Η Μαρία Κάλλας, η Φλέρυ Νταντωνάκη, η Βίκυ Μοσχολιού,η Τζένη Βάνου, η Barbara Streisand, ο Bob Dylan, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και άλλοι.

-Θεωρείτε τον εαυτό σας μια τυπική μουσικό;
Ναι! ταυτίζομαι με τους μουσικούς της ορχήστρας, θεωρώ ότι είμαι ένα κομμάτι της.

-Γιατί γίνατε καλλιτέχνης;
Γιατί δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς. Στα αλήθεια δεν ξυπνάει μια μέρα κάποιος και αποφασίζει βάση επαγγελματικού προσανατολισμού ότι θα γίνει καλλιτέχνης. Όταν είσαι καλλιτέχνης όπως και να στα φέρει η ζωή, εσύ πάντα θα επιστρέφεις στην τέχνη σου.

-Ακολουθείτε το μουσικό ρεύμα της εποχής ή ακολουθείτε τον δικό σας ήχο;  Αλήθεια, ποιος ήχος σας προσδιορίζει;
Κάθόλου δεν ακολουθώ κανένα ρεύμα. Δεν το έκανα καμία στιγμή. Ούτε όταν μου το ζήτησαν οι δισκογραφικές εταιρίες, ούτε από φόβο μήπως χάσω το κοινό μου μέσα στα χρόνια. Είμαι χαρούμενη που υπάρχει κόσμος που έρχεται στις συναυλίες μου από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα μέχρι σήμερα. Ο ήχος που με προσδιορίζει, είναι αυτός που η ίδια η φύση όρισε δημιουργώντας το ηχόχρωμα μου αλλά και οι επιλογές μου μέσα στα χρόνια .

-Πως θα περιγράφατε σε κάποιον την μουσική σας;
Δεν μπορώ να περιγράψω την μουσική μου γιατί απλούστατα είναι τόσο άτοπο όσο το να προσπαθήσω να περιγράψω τον εαυτό μου. Ο ακροατής σχηματίζει από μόνος του άποψη.

-Είναι βαρύ και ανθυγιεινό το επάγγελμα του μουσικού;
Ναι, νομίζω πως θα έπρεπε να μας κολλάνε βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα και δεν αστειέυομαι καθόλου γιαυτό. Είναι πολύ δύσκολο να προσπαθείς να βιοποριστείς μέσα από αυτό που αγαπάς τόσο πολύ, να εκφράζεσαι τραγουδώντας ακόμα και σε στιγμές ψυχικής οδύνης, να μεταδίδεις χαρά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

-Τα τελευταία χρόνια συμμετέχετε ενεργά σε αρκετές φιλανθρωπικές δράσεις.  Ποια συναισθήματα σας γεννά αυτή σας η ενασχόληση;
Το να μπορείς να προσφέρεις στον συνάνθρωπο είναι ο ύψιστος στόχος της τέχνης. Αντλώ μεγάλη ευτυχία όταν μπορώ και γω να προσφέρω .

-Πως προέκυψε η πρόταση από το ΚΕΘΕΑ Νοστος;
Ο σύλλογος οικογενείας ΚΕΘΕΑ Νόστος, με προσκάλεσε να τραγουδήσω σε αυτή την συμβολική μέρα, την “Παγκόμια Ημέρα κάτα των Ναρκωτικών” στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα. Την Δευτέρα 26 Ιουνίου, γινόμαστε ένα και λέμε όχι σε κάθε μορφή εξάρτησης. Έχω επί σειρά ετών βρεθεί εθελοντικά μέσα σε αυτή την προσπάθεια. Το μήνυμα που έχω να δώσω στο κόσμο είναι ότι το πρόβλημα μας αφορά όλους! Μπορεί ανα πάσα στιγμή να χτυπήσει την πόρτα μας.

-Τι περιμένουμε να ακούσουμε από εσάς στην συναυλία σας στο Βέακειο;
Στις 26 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Κατά Των Ναρκωτικών, λέμε και οφείλουμε να πούμε όλοι ΟΧΙ σε κάθε μορφή εξάρτησης. Με θέα το απέραντο της θάλασσας, στο Βεάκειο θέατρο Πειραιά, οργανώνουμε μαζί με τους γονείς των παιδιών που παλεύουν για την απεξάρτηση, μια γιορτή για αυτό τον αγώνα με μερικά από τα ωραιότερα ελληνικά και ξένα τραγούδια που έχουν γραφτεί.

-Το καλοκαιρινό σας πρόγραμμα περιλαμβάνει περιοδεία σε πολλά μέρη της Ελλάδας;  Οι διακοπές δεν είναι στο πρόγραμμα;
Όπως πάντα λίγες διακοπές ενδιάμεσα θα κάνουμε. Το καλοκαίρι είναι μια μεγάλη ευκαιρία πάντα να έρθω σε επαφή με το κοινό σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Οι μέχρι τωρα ανακοινωμένοι σταθμοί μας είναι : Μήλος, Μαρκόπουλο, Σίφνος, Σαντορίνη, Σύρος, Κάσος, θέατρο Παπάγου στην Αθήνα. Καταλήγουμε στο Ηρωδείο. Σύντομα θα ανακοινωθούν κι άλλοι σταθμοί.

Του Περικλή Μπίκου, 21/6/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου