Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Τελευταία παράσταση για την «Αγγέλα» στο Altera Pars

H «Αγγέλα» του Γ. Σεβαστίκογλου, σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, που συγκίνησε κοινό και κριτικούς και ανέβηκε φέτος για δεύτερη χρονιά, κλείνει τον κύκλο παραστάσεων αυτό το Σάββατο 24/3 στις 21.00 στο θέατρο Altera Pars.

Ένα βίαιο παραμύθι ενηλικίωσης, ξετυλίγεται ανάμεσα στις αντιθέσεις...
Όνειρα που συνθλίβονται στην πραγματικότητα...
αλήθειες που βυθίζονται στα ψέματα...
κραυγές που πνίγονται στη σιωπή ,
μνήμες που παρασύρονται στη λήθη...
και μια αναγκαία αντίσταση που παλεύει  με την υποταγή...

Υπόθεση 
Η Αγγέλα ένα ορφανό κορίτσι έρχεται από το χωριό της στο “μεγάλο κόσμο” της πρωτεύουσας αναζητώντας δουλειά, εκεί αντικαθιστά μια υπηρέτρια που έχει αυτοκτονήσει κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Στον σκοτεινό και περίπλοκο αυτό κόσμο θα συναντήσει τις άλλες υπηρέτριες, θα αφουγκραστεί τους καημούς τους, θα ανακαλύψει τα μυστικά τους, θ' αποκτήσει φίλους κι εχθρούς. Πολύ σύντομα όμως, ο ερχομός του Λάμπρου, αδερφού της προκατόχου της, θα ανατρέψει κάθε ισορροπία, όταν η αγωνιώδης αναζήτησή του για τους πραγματικούς λόγους της αυτοκτονίας θα φέρει όλους τους ήρωες αντιμέτωπους με τα ηθικά τους διλήμματα και θα τους αναγκάσει να “πάρουν θέση”. Αγγέλα και Λάμπρος μοιραία εμπλέκονται σ' ένα επικίνδυνο αλλά και γοητευτικό ταξίδι προς την αλήθεια τον έρωτα και τη ζωή,  ένα ταξίδι που αποδεικνύεται εξίσου επώδυνο και ανατρεπτικό με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ίδιους αλλά και όσους τους περιτριγυρίζουν...

Λίγα λόγια για το έργο:      
Μέσα από την πορεία για την ανακάλυψη της αλήθειας, το έργο παρακολουθεί και αναδεικνύει την ηθική και ψυχική δοκιμασία των ηρώων,  που διεκδικούν απεγνωσμένα το δικαίωμα τους για  μια καλύτερη ζωή , γι' αυτά τα “λίγα” και “απλά πράματα”:
«μία πόρτα, ἕν᾿ ἄστρο, ἕνα σκαμνὶ
ἕνα χαρούμενο δρόμο τὸ πρωὶ
ἕνα ἤρεμο ὄνειρο τὸ βράδι.
ἕναν ἔρωτα ποὺ νὰ μὴ μᾶς τὸν λερώνουν
ἕνα τραγούδι ποὺ νὰ μποροῦμε νὰ τραγουδᾶμε...»

“Το  ίδιο το έργο δεν αποτελεί ένα δράμα για τις υπηρέτριες, αλλά απομονώνει και φωτίζει τη λεπτομέρεια ενός μεγάλου πίνακα όπου αποτυπώνεται η διαχρονικότητα  ενός  μηχανισμού ηθικής διάβρωσης και διαφθοράς που συντηρείται απ τους ισχυρούς . Ο μηχανισμός αυτός κυριαρχεί δραματουργικά στο στήσιμο της πλοκής, και γίνεται η αφορμή για την τελική αποκάλυψη της λειτουργίας του ίδιου του συστήματος.”



Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος

Σκηνικά: Altera Pars
Επιμέλεια σκηνικού: Σάββας Πασχαλίδης
Κοστούμια: Δέσποινα Κολοκοτσά
Πρωτότυπη μουσική της παράστασης: Ελένη Λομβάρδου
Φωτισμοί: Πέτρος Νάκος
Επιμέλεια Κίνησης:  Ελβίρα Μπαρτζώκα
Μουσική επιμέλεια:  Πέτρος Νάκος - Αγγελική Κοντού
Κατασκευή αξεσουάρ:  Μελανία Μπαλτσίδου





Διανομή:
Αγγέλα:  Αγγελική Κοντού
Λάμπρος:  Παύλος Εμμανουηλίδης
Στράτος: Πέτρος Νάκος
Γεωργία:  Έλενα Καστανά
Άννα:  Στέλλα Κωνσταντάτου
Φανή:  Μελανία Μπαλτσίδου
Νέρα:  Κυριακή Στούρου
Μένιος:  Γιάννης Ανδρουλακάκης
Κα Παπά:  Στέλλα Κωνσταντάτου
Γκαρσόνι: Θάνος Κώτσης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: ΣΑΒΒΑΤΟ 24/3 στις 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
15€ Κανονικό -12€ Φοιτητικό - 8€ (Ομαδικό/Άνεργοι/Α.Μ.Ε.Α)

Τηλ. Επικοινωνίας : 210 34 10 011
E-mail: altera_pars@yahoo.gr

Ορισμένα από αυτά που γράφτηκαν για εμάς:

"Από την ώρα που έσβησαν τα φώτα για να ξεκινήσει το έργο, μέχρι την τελευταία σκηνή, δεν μπόρεσα να πάρω ανάσα. Σφιχτοδεμένο, με απανωτές ανατροπές, εξαιρετικά καλοπαιγμένο, σκληρό, ωμό, αληθινό, προσεγμένο, με ματιά ανθρώπου που το αγάπησε και το ανέβασε με πολλή προσοχή και μεράκι."
https://koukidaki.blogspot.gr/2017/03/aggela.html
Πάνος Τουρλής

"Στην παράσταση του Altera Pars θαύμασα όλους ανεξαιρέτως τους ηθοποιούς. Ήταν όλοι τους τέλειοι, ακαταμάχητοι, ηρωικοί. Υπερασπίστηκαν τους ρόλους τους με μια αυτοθυσία σπάνια στα νεοελληνικά θεατρικά μας πράγματα. Με το ήθος άλλων καιρών. Κι αυτό ταίριαζε απόλυτα στο θέμα.
Μην χάσετε αυτή την παράσταση. Αναδύεται ζωντανά και ανάγλυφα όλη η διαχρονική μιζέρια, αλλά και η γενναιότητα, η λεβεντιά, η δημιουργικότητα που μας διακρίνει.
Από εμάς για εμάς με αγάπη. Μια παράσταση πέρα από τα τετριμμένα. Μην την χάσετε. ''
Κ.Μπούρας https://grafei.wordpress.com/…/%CE%B7-%CE%B1%CE%B3%CE%B3%C…/

Η παράσταση άρτια τεχνικά και εικαστικά σαν καλοκουρδισμένο ρολόι, υποστηρίζεται από τη «σφιχτή» σκηνοθεσία του―και πρωταγωνιστή―Πέτρου Νάκου και τις εξαιρετικές ερμηνείες των―νεαρής ηλικίας οι περισσότεροι― άξιων ηθοποιών. Όλοι οι ηθοποιοί της παράστασης είναι «εκεί», πατάνε γερά και πειστικά στο σανίδι της «Αγγέλας», πιστεύουν (και το δείχνουν) αυτό που κάνουν, το υπηρετούν.
http://e-oikodomos.blogspot.gr/2017/02/blog-post_67.html

"Στο Altera Pars αυτή τη χρονιά, επίκαιρο όσο ποτέ, μιας και η κοινωνική μας ζωή έχει γυρίσει 70 χρόνια πίσω, το έργο που πολύ επιδέξια σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος θα σας κάνει να γνωρίσετε ιστορικά ντοκουμέντα που συνθέτουν το χθες και το επαναφέρουν σαν συνακολουθία στο σήμερα.
Οι ηθοποιοί στάθηκαν επάξια στη σκηνή και η μουσική αρμονικά έδεσε τους διαλόγους και τις παύσεις για να μας κρατήσει ασάλευτους στις θέσεις μας να παρακολουθούμε και την παραμικρή κίνηση στο σανίδι με τους φωτισμούς να αποκαλύπτουν την συγκίνηση, τον σπαραγμό, τον φόβο, την αγάπη, τον έρωτα και τον θάνατο!"
Σοφία Διγενή

“Ένας υπέροχος θίασος, εντυπωσιακά ταλαντούχων ηθοποιών, υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Πέτρου Νάκου, που στην προκειμένη περίπτωση κρατά και το ρόλο του Λάμπρου έβαλε το άκρως προσηλωμένο κοινό (δεν ακούστηκε ούτε ψίθυρος καθ’όλη τη διάρκεια της παράστασης) από το πρώτο λεπτό της “Αγγέλας”, σ’ αυτόν τον ζοφερά γοητευτικό κόσμο που δημιούργησε ο Γιώργος Σεβαστίκογλου.Ο αξιόλογος ηθοποιός και σκηνοθέτης δεν προσπάθησε να μας παρουσίασει μια αναχρονιστική ηθογραφία, ηθικολογώντας ή κουνώντας το δάχτυλο στην κακούργα την κοινωνία, αλλά αντίθετα δημιούργησε, χρησιμοποιώντας ως δραματουργικό καμβά το έργο του Σεβαστικόγλου, ένα πραγματικό έργο τέχνης με σάρκα και οστά.”
Λίλα Παπαπάσχου https://alliosmagazine.wordpress.com/…/%CE%B7-%CE%B1%CE%B3…/

Παραγωγή:  Altera Pars 2017-2018 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου