Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Παρατάση για 3 παραστάσεις στο Από μηχανης Θέατρο

Στο ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ παρατείνονται, λόγω πολύ μεγάλης επιτυχίας, οι παραστάσεις των έργων:
- «Ράφτης Κυριών» του Ζωρζ Φεντώ μέχρι την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου
- «Proof» του Ντέιβιντ Όμπερν μέχρι την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου
- «Ο Γάμος του Καραχμέτη» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, μέχρι την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου

Ζωρζ Φεντώ
«ΡΑΦΤΗΣ ΚΥΡΙΩΝ»
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00

Στο Από Μηχανής Θέατρο παρατείνονται λόγω επιτυχίας μέχρι την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου οι παραστάσεις της σπαρταριστής κωμωδίας καταστάσεων του Ζωρζ Φεντώ, «ΡΑΦΤΗΣ ΚΥΡΙΩΝ», σε σκηνοθεσία και μετάφραση Δημήτρη Μυλωνά. Στον ρόλο του Μουλινό, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης.

Στο έργο Ράφτης κυριών η φάρσα βρίσκει την πιο απολαυστική εκδοχή της. Γραμμένο στα τέλη του 19ου αιώνα αποτελεί την πρώτη μεγάλη επιτυχία του συγγραφέα και συνεχίζει από τότε τη λαμπρή του διαδρομή φτάνοντας μέχρι και σήμερα να καυτηριάζει με τόλμη και απίστευτο χιούμορ, συμπεριφορές και καταστάσεις που επιστρέφουν ξανά και ξανά.
Ταχύς ρυθμός, ανατροπές, κοφτερές ατάκες, συνθέτουν ένα σύμπαν πικάντικο και κωμικό προσφέροντας μας άφθονο γέλιο.

Ο Ζεράρ Μουλινό, επιφανής γιατρός, είναι παντρεμένος με την Υβόν, ενώ παράλληλα διατηρεί ερωτική σχέση με τη Σουζάν, σύζυγο του Ωμπέν. Ο Ωμπέν απατά τη Σουζάν με τη Ρόζα, σύζυγο του Μπασσινέ, φίλου του Μουλινό. Ο Μουλινό προκειμένου να μπορεί ανενόχλητος να ζήσει τον παράνομο έρωτά του, νοικιάζει από τον Μπασσινέ ένα διαμέρισμα το οποίο μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως ραφτάδικο κι εκεί κανονίζει να συναντήσει τη Σουζάν. Όμως μόνο την ησυχία του δεν θα βρει! Από το «αμαρτωλό» διαμέρισμα περνάνε νόμιμοι σύζυγοι και παράνομοι εραστές, μια πελάτισσα του πρώην ραφτάδικου η οποία επιμένει να της πάρει ο «ράφτης» Μουλινό μέτρα για το καινούριο της φόρεμα, η μητέρα της Υβόν, κυρία Αιγκρεβίλ, υποψιασμένη για τις πονηρές προθέσεις του γαμπρού της και φυσικά ο μπάτλερ του Μουλινό, Ετιέν, το πρόσωπο που θα ανακατώσει ακόμα περισσότερο τα νερά προκαλώντας ξεκαρδιστικές καταστάσεις.

Το κλασσικό σκηνικό περιβάλλον της φάρσας με τις πόρτες έχει την τιμητική του. Η χρήση της πόρτας δεν αποκτάει μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα αλλά και δραματουργικό: το άνοιγμα ή το κλείσιμο της σηματοδοτεί όχι απλώς την είσοδο ή την έξοδο από το χώρο αλλά συνάμα την είσοδο ή την έξοδο στο γέλιο, την έκπληξη, την ανατροπή, την έκθεση, την αγωνία, την προσδοκία των ηρώων.
Το σκηνικό αυτό «πολυεργαλείο» χρησιμοποιείται με ευφάνταστους τρόπους για να μετατραπεί τελικά σε έναν άλλου είδους καθρέφτη που αντανακλά ξεκαρδιστικά τη ψυχική διάθεση των ηρώων.
Κι αν στο Ράφτη κυριών τα πρόσωπα και τα κοστούμια αλλάζουν, ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί ότι και η δική μας εποχή δεν χαρακτηρίστηκε από εκείνον τον επιφανειακό καθωσπρεπισμό που τόσο εύστοχα και αστεία καυτηριάζει ο Ζωρζ Φεντώ με το έργο του;

Trailer παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=e_YjAwKH9pY&feature=youtu.be

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία-μετάφραση: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά: Αμαλία Αντώνη
Κοστούμια: MILTOS
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Μουσική: Π. Κ.
Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Κυρμιζάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκη Παναγιωτοπούλου

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Αλέξανδρος Μπουρδούμης: Μουλινό
Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου: κυρία Αιγκρεβίλ
Ελένη Βαΐτσου: Ρόζα
Άννα Ελεφάντη: Σουζάν
Ευθύμης Μπαλαγιάννης: Ετιέν
Δημοσθένης Φίλιππας: Μπασσινέ
Ελεάνα Στραβοδήμου: Υβόν
Μαρία Χάνου: Πομπινέτ
Γιάννης Σαμψαλάκης: Ωμπέν

H παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΚΑΤΩ ΣΚΗΝΗ

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Δευτέρα: 21:00
Τρίτη: 21:00

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 13€
Φοιτητικό & άνω των 65: 10€
Ανέργων: 8€
Ατέλεια: 5€

Προπώληση εισιτηρίων στο τηλέφωνο 210. 5232097 και στο www.viva.gr/tickets/

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Ντέιβιντ Όμπερν
 «PROOF»
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00

Στο Από Μηχανής Θέατρο παρατείνονται λόγω επιτυχίας, μέχρι την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου οι παραστάσεις του αριστουργήματος  του Ντέιβιντ Όμπερν, «PROOF», σε μετάφραση Άννας Ελεφάντη και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά.

Η Κάθριν ζει με τον πατέρα της Ρόμπερτ, έναν ιδιοφυή αλλά διαταραγμένο διανοητικά μαθηματικό. Η ίδια έχει διακόψει τις πολλά υποσχόμενες σπουδές της επίσης στα μαθηματικά κι αφοσιώνεται εξολοκλήρου στη φροντίδα του.
Παραμονές των εικοστών πέμπτων γενεθλίων της δέχεται στο σπίτι τη μεγαλύτερή της αδελφή Κλερ με την οποία έχει αποξενωθεί και τον Χαλ, παλιό φοιτητή του πατέρα της ο οποίος εργάζεται πυρετωδώς πάνω στα 103 τετράδια με τις σημειώσεις που έχει αφήσει ο σπουδαίος μαθηματικός με την ελπίδα πως θα ανακαλύψει κάποιο σημαντικό υλικό.
Όταν η Κάθριν και ο Χαλ έρθουν κοντά, εκείνη θα του εμπιστευτεί ένα κρυμμένο τετράδιο με την απόδειξη ενός εξαιρετικά σημαντικού μαθηματικού προβλήματος. Κι ενώ ο Χαλ και η Κλερ αναρωτιούνται για την υπογραφή του σημαντικού αυτού εγγράφου, η Κάθριν προσπαθεί να λύσει το πιο αγωνιώδες απ’ όλα τα ερωτήματα: άραγε μαζί με το ταλέντο έχει κληρονομήσει και την τρέλα του πατέρα της;
Ένα συγκινητικό έργο για τις κόρες και τους πατεράδες, τη φύση της διάνοιας και τη δύναμη της αγάπης, την αφοσίωση και τη συμφιλίωση με την οικογένεια αλλά και με ό, τι μας κάνει ξεχωριστούς.
Το έργο Proof του Ντέιβιντ Όμπερν έχει αποσπάσει τα βραβεία Pulitzer Prize for Drama και Tony Award for Best Play το 2001. Το 2005 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με την Γκουίνεθ Πάλτροου και τον Άντονι Χόπκινς στους κεντρικούς ρόλους ενώ οι παραστάσεις σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο γνώρισαν τεράστια επιτυχία με εξαιρετικές διακρίσεις και κριτικές.

Trailer παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=2nNRdWDZpH0

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: Άννα Ελεφάντη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά-κοστούμια: Αμαλία Αντώνη
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης
Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Κυρμιζάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκη Παναγιωτοπούλου
Βοηθοί σκηνογράφου: Ιωάννα Γιαννακοπούλου, Ανριέττα Γκιώνη
Αφίσα – Banner: Θωμάς Παπάζογλου
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Εν Δράσει

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Ρόμπερτ: Χρήστος Βαλαβανίδης
Κάθριν: Ελεάνα Στραβοδήμου
Κλερ: Άννα Ελεφάντη
Χαλ: Χρήστος Καπενής

Συμμετέχει ο Genti Kushi

ΚΑΤΩ ΣΚΗΝΗ

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 21:00
Κυριακή: 20:00

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 13 ευρώ
Φοιτητικό & άνω των 65: 10 ευρώ
Ανέργων: 8 ευρώ
Ατέλεια: 5 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων στο τηλέφωνο 210. 5232097 και στο www.viva.gr/tickets/

Διάρκεια παράστασης:100 λεπτά

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
«Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΧΜΕΤΗ»
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00

Στο Από Μηχανής Θέατρο παρατείνονται λόγω επιτυχίας, μέχρι την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου οι παραστάσεις του σημαντικού διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο Γάμος του Καραχμέτη» σε σκηνοθεσία της Όλιας Λαζαρίδου.

Σύνοψη έργου:
Η ιστορία του διηγήματος λαμβάνει χώρα στη Σκιάθο την εποχή της Τουρκοκρατίας. Ο Κουμπής ένας από τους προεστούς του χωριού και φίλος του Τούρκου ναυάρχου, μετά από δεκαπέντε έτη στείρου γάμου με τη Σεραϊνώ φλέγεται από την επιθυμία να αποκτήσει παιδιά. Το σχέδιό του είναι να απαγάγει τη γειτόνισσά του τη Λελούδω που είναι μόλις τριάντα ετών και να δωροδοκήσει ένα παπά ή να τον βιάσει με φοβέρα να τους στεφανώσει.
Το τέλος της ιστορίας αναδεικνύει τη Σεραϊνώ, τη γυναίκα του, σε Αγία ψυχή και την προβάλλει σαν παρήγορη μαρτυρία για τη δυνατότητα εξαγιασμού του βέβηλου κόσμου μας.


Trailer παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=fHklwxMX25E

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου
Σκηνικά- Κοστούμια: Όλια Λαζαρίδου, Δάφνη Ρόκκου

ΠΑΙΖΟΥΝ: 
Ιφιγένεια Γρίβα
Νικόλαος Γεώργιος Χαλδαιάκης

ΠΑΝΩ ΣΚΗΝΗ

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 21:00
Κυριακή: 20:00

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 12 ευρώ
Φοιτητικό & άνω των 65: 10 ευρώ
Ανέργων: 8 ευρώ
Ατέλεια: 5 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων στο τηλέφωνο 210. 5232097 και στο www.viva.gr/tickets/

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Κριτικές Έργου
"... Η Όλια Λαζαρίδου διασκευάζοντας το διήγημα δεν έκανε εξυπνάδες. Κράτησε τον αφηγηματικό του πυρήνα και αξιοποίησε τη θεατρικότητα της καθημερινότητας των ηρώων. Με δύο βασικά ηθοποιούς επαγγελματίες, την Ιφιγένεια Γρίβα και τον Νίκο Χαλδαιάκη, ξετύλιξε τη μουσική του παπαδιαμαντικού κειμένου και τη σημαίνουσα συμπεριφορά του θύτη και του θύματος. Ο Χαλδαιάκης μάλιστα, όπως μαθαίνω, είναι και δόκιμος ψάλτης κι έτσι η σκηνική αφήγηση έφτασε σε μια μουσική απογείωση, αφού διανθίστηκε με έξοχα δημοτικά τραγούδια, ερωτικά και του γάμου. Μέσα σ' ένα απέριττο σκηνικό και φόντο το φυσικό τοπίο της Πλάκας κάτω από την Ακρόπολη (χώρους που ως ψάλτης και πότης κυκλοφορούσε ο Παπαδιαμάντης), οι δύο ηθοποιοί με την έξοχη δασκάλα δημιούργησαν ένα σκηνικό ποίημα υψίστου κάλλους και ήθους."
Απόσπασμα από την Κριτική του Κώστα Γεωργουσόπουλου 

".. Όπως ο Παπαδιαμάντης αναζήτησε στα απόμερα ξωκλήσια, στα φιλόξενα χαμόσπιτα, στους απλούς και αδιάφθορους λαικούς ανθρώπους, στο μεγαλείο και τη σιωπή της φύσης να απαλύνει την απαισιοδοξία του για τη ζωή, για το μάταιον, το συνθηματικόν και αγοραίον πάσης ανθρώπινης αξίας έτσι και η παράσταση της Όλιας Λαζαρίδου μεταμορφώνεται σε ένα ουμανιστικό κουκούλι , όπου γύρω του θαμπώνει ο αγοραίος περίγυρος και φωτίζονται μέσα του ιερατικές μορφές του εσωτερικού κόσμου του Παπαδιαμάντη υπό τη μορφή της αιθέριας και συνάμα στιβαρής ερμηνευτικά Ιφιγένειας Γρίβα ( αφηγήτρια, Λελούδα, Σεραινώ ) - πραγματική αποκάλυψη αυτό το νέο κορίτσι - και του αξιόλογου Νίκου Χαλδαιάκη (Κουμπής/Καραχμέτης)..."
Απόσπασμα από την Κριτική της κ.Ιωάννας Μπλάτσου

"Η αγγελική Ιφιγένεια Γρίβα -καλύτερη επιλογή για το ρόλο αυτό, νομίζω, δε θα υπήρχε- κι ο υπέροχα καλλίφωνος Νίκος Χαλδαιάκης, σ’ ένα σκηνικό όπου τα ευτελή υλικά συνθέτουν ποιητικό αποτέλεσμα πανέμορφο -το υπογράφει η ομάδα με τη βοήθεια της Δάφνης Ρόκκου και της Μαρίας Χανιωτάκη.Μην τη χάσετε! Τη μεταφέρουν και θα τη συνεχίσουν στο «Από Μηχανής».
Απόσπασμα από την Κριτική του Γιώργου Σαρηγιάννη - Το Τέταρτο κουδούνι

"Το πιο ευφρόσυνο θέαμα του φετινού καλοκαιριού"
lavisart

Από Μηχανής Θέατρο
www.amtheater.gr
Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, τκ 10436
Τηλέφωνο: 210 5232097
Ώρες ταμείου και επικοινωνίας: Καθημερινά 9:00 -  22:00
apomixanis.theatro@gmail.com

Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
Εmail: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου