Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Πρόσωπο - Ελισάβετ Μπούρα

Η Ελισάβετ Μπούρα είναι ένα νέο κορίτσι με πηγαίο χιούμορ και αστείρευτο κωμικό ταλέντο.  Χωρίς να βρίσκει κάποιο ενδιαφέρον στο στείρο κόσμο της εκπαίδευσης , στράφηκε προς τον μαγικό κόσμο του θεάματος.  Αυτή την περίοδο την συναντάμε σε 2 υπέροχες παραστάσεις στον "Ηρακλής ο γενναίος" στο Θέατρο Φούρνος και στο  "Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο" στο θέατρο θησείον. Η Ελισάβετ είναι μια εξαίσια ηθοποιός και ένας πολύ δοτικός άνθρωπος που αξίζει να γνωρίσετε.

- Πως αποφασίσατε να γίνετε  ηθοποιός;
Λίγα χρόνια πριν τελειώσω το σχολείο άρχισα να συνειδητοποίω πόσο στείρα, άκαρπη και δήθεν εκπαίδευση μου παρείχε δωρεάν το κράτος τόσο που με ώθησε στο σχολικό περιθώριο απο την Ά Λυκείου μέχρι να εκτίσω άλλα τρία χρόνια την ποινή μου.Μόλις πήρα λοιπόν το εξιτήριο της υποχρεωτικής μου εκπαίδευσης και όντας περιθωριακή αποφάσισα να αναζητήσω αυτά τα "περιθωριακά" μαθήματα που λείπουν απο τον κορμό της βασικής μας εκπαίδευσης,-που αν είναι δυνατόν!-είναι δευτερεύοντα ή απουσιάζουν εντελώς, μαθήματα μουσικής, χορού και δραματικής τέχνης.  Και Voil`a ένας υπέροχος μαγικός κόσμος ξετυλίχτηκε μπροστά μου και δεν ξανατυλίχτηκε ποτέ backwards only forward μέχρι σήμερα!

- Είχατε κάποιον άλλο προσανατολισμό πριν ασχοληθείτε με τον χώρο;
Τυπικά επειδή φώναζε η μητέρα πήγα σε ένα ΙΕΚ για να μην της χαλάσω το χατήρι, μέσα μου  βέβαια δεν είχα άλλο προσανατολισμό ούτε κάποιον διακαή πόθο να σπουδάσω "Υπεύθυνος προμηθειών και διαχείριση αποθήκης".Πήγα και λίγο για πλάκα...έτσι να το κάνω για την εμπειρία.

- Ποια λέξη ή φράση χρησιμοποιείτε κατά κόρον;
Πολλές και διάφορες αναλόγως την περίσταση.

- Τι σας λείπει από τα παιδικά σας χρόνια;
Η ανεμελιά!

- Τι σας αρέσει να κάνετε τον ελεύθερο χρόνο σας;
Να βρίσκομαι με φίλους.

- Τι αγαπάτε και τι όχι στην Αθήνα;
Αγαπώ τις πολλαπλές επιλογές όσον αφορά την εκπαίδευση,τη διασκέδαση, την ψυχαγωγία κ.α αλλά δε μου αρέσει η αισθητική της δόμησης της και μου λείπει το πράσινο.

- Ποιο είναι το πιο σημαντικό κριτήριο όταν επιλέγετε μια συνεργασία;
Το πιο σημαντικό κριτήριο για να επιλέξω μια συνεργασία είναι το κατά πόσο με πείθει ένας σκηνοθέτης ότι θα ανεβάσει σύμφωνα με τη δική μου αισθητική και άποψη μια όμορφη παράσταση,μια παράσταση που θα έχει να δώσει σίγουρα κάτι σε αυτούς που θα την παρακολουθήσουν!

- Εάν βρίσκατε μια χρονομηχανή, πού θα επιλέγατε να ταξιδέψετε;
Μπορώ να επιλέξω δύο χρονοταξίδια ;.... Πρώτα θέλω να μου κάνετε μια στάση στην Αθήνα του Περικλή και έπειτα στην Ιταλία της Αναγέννησης.

- Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Ο ίδιος ο φόβος. Υποφέρω και παραλογίζομαι όταν φοβάμαι!

-Τι έχετε μετανοιώσει και εάν μπορούσατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω, δεν θα ξανακάνατε;
Δεν έχω μετανοιώσει για κάτι, ακόμα και κάτι άσκοπο είχε κάποιο σκοπό για αυτό συνέβαινε+στερνή μου γνώση να σ΄είχα πρώτα!Ταυτόχρονα και τα δυό!

- Αγαπημένος ρόλος, συγγραφέας, ηθοποιός; 
Δύσκολη ερώτηση είναι πάρα πολλοί οι ρόλοι και πολλοί απο αυτούς είναι αντρικοί! Συγγραφείς αγαπημένοι είναι οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς, ο Σαίξπηρ, ο Μπρέχτ και πολλοί άλλοι. Στο θέατρο θα ήθελα να παίξω με τον Ζήση Ρούμπο και τον Αργύρη Πανταζάρα.

- Ποια ήταν η πιο αμήχανη ή αστεία επαγγελματική σας στιγμή;
Πάρα πολλές, περούκα μου έχει φύγει επι σκηνής που δεν έπρεπε να φύγει, σε live έχω απευθυνθεί σε γυναίκα με κοιλίτσα αλλά λες και ήταν έγκυος ένω δεν ήταν. Πριν απο μερικά χρόνια τραγουδούσα και έδινα κάποιο performing με δικά μου κείμενα σε μια Ιταλική tratoria χωρητικότητας 50 ατόμων, στο Αιγάλεω, μια βραδυά ένας πελάτης επέμενε να του τραγουδήσω τον βυθό σου του Μ.Χατζηγιάννη κι επειδή με εκνεύρισε στο τέλος του είπα: δεν σου τραγουδάω Χατζηγιάννη που ήρθες εδώ με 10 ευρώ να ακούσεις Χατζηγιάννη να πάς στο μαγάζι που κάνει πρόγραμμα ο Χατζηγιάννης να πληρώσεις 150 ευρώ το μπουκάλι και να ακούσεις αύτο που θές, εδώ παίζω μόνο Ελισάβετ Μπούρα.

- Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο επίτευγμά σας;
Να αντέχω φρικτές καταστάσεις για πολύ καιρό, να πιάνω πάτο, να πέφτω αλλά τελευταία στιγμή να ξανασηκώνομαι.

- Είχατε κάποιο πρόσωπο  που να λειτούργησε σαν ερέθισμα να ασχοληθείτε με τον χώρο;
Ο παιδικός μου φίλος Μάνος Κοπανάκης, είναι ένας εκπληκτικός χορευτής και μουσικός που με παρέσυρε στον δρόμο της καλλιτεχνικής ακολασίας!(χα χα!)

- Πως αντιμετωπίζετε τις θετικές και πως τις αρνητικές κριτικές;
Με κατανόηση, φίλτρο και συγκαταβατικότητα.

- Ποιοι είναι οι επαγγελματικοί σας στόχοι;
Θα ήθελα να ερμηνεύσω επιτυχώς ρόλους που αγαπώ!

- Πείτε μας που σας βλέπουμε αυτή την περίοδο.
Με βλέπετε σε δύο ενδιαφέρουσες παραστάσεις, η μία είναι ο " Ηρακλής ο γενναίος " στο θέατρο Φούρνο σκην.Α.Ψαρρός, Μαυρομιχάλη 168, κάθε Τετάρτη στις 20:00( για περιορισμένο ακόμα αριθμό παραστάσεων).  Ένα έργο που αφηγείται χωρίς φιοριτούρες και ψεύτικους εντυπωσιασμούς αλλά με πάρα πολύ χιούμορ και ειληκρίνεια τους 12 άθλους ,του ήρωα των ήρώων, Ηρακλή.  Και η άλλη παράσταση που συμμετέχω είναι "Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο"στο θέατρο θησείον σκην.Ν.Χανιωτάκης, Τουρναβίτου 7, κάθε Κυριακή στις 16:30.  Το έργο αυτό είναι βασισμένο στο εφηβικό μυθιστόρημα του Δ.Σπύρου και περιγράφει τη ζωή των παιδιών της επαρχίας σε ένα χωριό της Αρκαδίας τη Ζάτουνα και πως αυτή επηρεάζεται και αλλάζει με την έλευση του εξόριστου μουσικοσυνθέτη Μ.Θεοδωράκη,είναι μια τρυφερή παράσταση με ζωντανή μουσική επι σκηνής και έναν αξιολάτρευτο πολυτάλαντο θίασο που πραγματικά αξίζει να απολαύσει κανείς!

- Ποια είναι τα επόμενα σας επαγγελματικά βήματα;
Το μέλλον φωτεινό και αβέβαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου